Negerkite pieno kasdien!

Teksto dydis:

Negerkite pieno kasdien!

2018 vas. 15 16:00

Pienas – gerai. Bent taip mums sakoma. Deja, neseniai per vieną tyrimą konstatuota, kad pienas visai nesaugo nuo kaulų lūžių ir osteoporozės.

Raginimas gerti pieno, ypač vaikams, yra viena populiariausių su sveikata susijusių rekomendacijų. Piene esama 18 iš 22 svarbiųjų maistinių medžiagų, įskaitant kalcį, fosforą ir vitaminą D. Taigi, logiška, kad jis turėtų duoti naudos vaikų raidai, o moteris, kurių amžius po menopauzės, apsaugoti nuo trapių kaulų (osteoporozės) ir lūžių. Kai kuriose valstybėse sveikatos priežiūros pareigūnai mano, kad minėto amžiaus moterys turėtų kasdien išgerti beveik 2 litrus pieno – toks paprastas įprotis leistų 20 proc. sumažinti sveikatos priežiūros išlaidas osteoporozei gydyti. Tačiau – ar šis įprotis nedidintų kitų problemų?

Kai Margaretė Thatcher Didžiojoje Britanijoje ėjo švietimo sekretorės pareigas, ji padarė kai ką tokio, kas visuomenei atrodė dar nepriimtiniau nei naujo mokesčio įvedimas, kai ji buvo ministrė pirmininkė. M. Thatcher nutraukė moksleivių pieno programą, kurioje vaikams duodavo nemokamo pieno. Ją net pradėjo vadinti „pieno vagile“ (angl. Mrs Thatcher, Milk Snatcher).

Vis dėlto vienas prieš keletą metų atliktas tyrimas skatina manyti, kad M. Thatcher galbūt jau tada nujautė daugiau net už tai, ką žino gydytojai, – per gausus pieno vartojimas kasdien gali kelti rimtą grėsmę sveikatai ir net padidinti tikimybę patirti kokį nors lūžį.1

Mokslininkai iš Upsalos universiteto (Uppsala universitet) Švedijoje mano, jog pieno paradokso priežastis – jame esanti D-galaktozė (monosacharidas, kuris susidaro skylant laktozei). Per bandymus su gyvūnais paaiškėjo, kad D-galaktozė net mažomis dozėmis paspartina senėjimo procesus, mažina gyvenimo trukmę (dėl oksidacinio streso, nes išlaisvinamos kenksmingos laisvųjų radikalų molekulės), skatina lėtinį uždegimą, o tai įvairių lėtinių ligų (tarp jų ir širdies ligų) pagrindas, silpnina imuninę sistemą ir padidina neurologinių (pvz., Alzheimerio ir Parkinsono) ligų riziką. Senėjimo procesas prasideda jau nuo tada, kai žmonės kasdien išgeria tik 1 ar 2 stiklines pieno. Viena stiklinė karvių pieno organizme atitinka 5 g D-galaktozės.

Tai nestebina alternatyviosios medicinos specialistų, kurie jau daug metų tvirtina, jog pienas – vienas pagrindinių maisto alergenų. Vis dėlto švedų atlikto tyrimo mastas ir aiškios išvados galėtų priversti ir kitų šalių sveikatos priežiūros sistemos darbuotojus pagaliau atsižvelgti į šią informaciją.

Mokslininkai per tyrimą stebėjo 61 433 moteris, kurių amžius nuo 39 iki 74 metų, ir 45 339 vyrus, kurių amžius nuo 45 iki 79 metų (tai buvo šių asmenų amžius tyrimo pradžioje), 20 metų vertindami jų sveikatos būklę ir mitybą. Tyrėjų atradimai buvo stebinantys. Moterims, kurios kasdien išgerdavo apie pusantro litro karvių pieno, buvo 2 kartus didesnė tikimybė mirti anksčiau laiko, nei toms, kurios per dieną išgerdavo mažiau nei pusę litro pieno. Kiekvieni išgerti 500 ml padidino pirmalaikės mirties riziką 1,15 karto. Dar daugiau nerimo kėlė tai, kad pienas nedarė to, ką turėjo daryti, – asmenys, kurie gerdavo pieno, patirdavo net daugiau kaulų lūžių nei tie, kurie jo negerdavo – pirmiesiems kildavo apie 1,13 karto didesnė rizika patirti kokį nors lūžį, ypač – dubens.

Nuorodos
1 BMJ, 2014; 349:g6015

Visą tekstą galite skaityti žurnale „Ko gydytojai tau nepasako

Komentuoti