Vitaminas K gali stiprinti senyvų žmonių kaulus

Teksto dydis:

Vitaminas K gali stiprinti senyvų žmonių kaulus

2011.06.03 07:00

Vitaminu K turtingas maistas gali būti naudingas senyvų moterų ir vyrų kaulams, rodo Ispanijoje atliktas tyrimas.

Duomenys apie 200 senyvų žmonių parodė, kad gaunant daug vitamino K, padidėja kaulų mineralinis tankis, o ultragarso tyrimų duomenys būna geresni. Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „Bone“, praneša nutraingredients.com.

„Šis tyrimas pirmą kartą parodė tiesioginį su maistu gaunamo vitamino K ir ultragarsu gaunamų kulnikaulio duomenų ryšį, ir tai rodo, kad vitaminas K turi tiesioginį poveikį kaulų kokybei, taip pat ir kaulų mineraliniam tankiui“, teigia mokslininkai iš Reuso universiteto. 

Tyrimo rezultatai papildo anksčiau gautus duomenis apie vitamino K naudą žmogaus sveikatai.

Yra dvi pagrindinės vitamino K rūšys - filochinonai (vitaminas K1) ir menachinonai (vitaminas K2). Ispanų tyrimas nesiekė nustatyti skirtingų K rūšių poveikio, o vertino bendrąjį vitamino K suvartojimą su maistu.

Vidutinis tiriamųjų amžius buvo 67 metai, per dvejus stebėsenos metus jie pildė išsamų klausimyną. Suskaičiuota, kad vyrai per dieną suvartodavo 334 mikrogramus, o moterys – 300 mikrogramų vitamino K.

Mokslininkai nustatė, kad jei vitamino K buvo suvartojama 100 mikrogramų daugiau, kaulų mineralinis tankis kaskart buvo didesnis 0,008 g/m2.

Didesnis vitamino K vartojimas siejamas su apskritai tvirtesniais kaulais ir galimybe apsisaugoti nuo osteoporozės.

Mokslininkai vitamino K vaidmenį paaiškina tuo, kad jis suaktyvina kraujyje esantį proteiną osteokalciną, kuris labai svarbus, kad kaulų audiniai įsisavintų kalcį.

Vitamino  K1 turi žaliosios lapinės daržovės kaip salotos, brokoliai ir špinatai, taip pat pomidorai, žalieji žirneliai, šermukšnio vaisiai, žemuogės. K1 įprastiniame vakarietiškame maiste sudaro maždaug 90 procentų žmogaus gaunamo vitamino K, o vitaminas K2 sudaro 10 procentų.

Vitaminą K2 gamina žmogaus žarnyne esančios bakterijos. Jo yra ir gyvulinės kilmės produktuose, daugiausiai – kepenyse bei fermentuotame sūryje, praneša Savigydos pramonės asociacija.

Savigydos pramonės asociacija

Komentuoti